Historie huis Piet Heinstraat 33

Het woonhuis Piet Heinstraat 33 is gebouwd in of rond het jaar 1930. De naam van de bouwer is de heer Bustaan. De familie Bustaan heeft het huis laten bouwen na meerdere jaren gewerkt te hebben in Malaysia, aan de westkust van Malaysia, ongeveer in het midden van het land, ligt Taiping. Er zijn meerdere tinmijnen. Daar heeft de bouwer van het huis en aantal jaren gewerkt. Onder meer bij de tinmijn. De heer Bustaan was ook betrokken bij baggerwerkzaamheden voor de kust van Malaysia.

Na terugkomst in Nederland heeft Bustaan van zijn in het buitenland verdiende en opgespaarde geld het huis laten bouwen. Hoe lang de familie er heeft gewoond is niet precies aan te geven. Op een moment is het enige kind wat men rijk was verdronken in de Beneden Merwede, min of meer voor de deur van het huis. Na deze treurige gebeurtenis wilde de familie niet meer op die plaats wonen.
De familie Bustaan heeft het huis verkocht aan de baggerfamilie Volker.
Ongeveer in het jaar 1953 of 1954 is de familie Erenstein in het huis komen wonen. Uit informatie blijkt dat de leden van de familie Bustaan rusten op de begraafplaats in Sliedrecht.

Een aantal jaren later, ongeveer 1955, heeft de heer Erenstein het huis gekocht van de familie Volker. De heer Erenstein trad in dienst van Adriaan Volker’s Maatschappij tot het Uitvoeren van Openbare Werken in het jaar 1952. Hij heeft tot aan zijn pensioen gefunctioneerd als hoofd van de administratie van Adriaan Volker. De heer Erenstein is nu ongeveer 97 jaren oud. Woont in De Hof van Sliedrecht. Hij is de bewoner die er het langste woont.

De familie Erenstein heeft het huis verkocht aan Hans en Mieke Visser of Visscher, die er een aantal jaren gewoond hebben. Daarna, tot heden, is het huis in het bezit van de familie Van Rekom.

De naam van het huis “Taiping” is ontleend een plaats aan de westkust van Malaysia, waar de heer Bustaan vele jaren heeft gewerkt.

In Malaysia wordt Taiping als één woord geschreven. Duidelijk is dat het huis de naam draagt van een plaatsnaam in Malaysia. Taiping telt 245.000 inwoners.

In China komt de naam Tai Peng voor. Dit is een plaats op het eiland Lamma, ten zuidwesten van Hongkong. Tai Peng betekent “groot plateau”.

Er is ook een lezing die beweert dat Tai Peng zou zo genoemd zijn na het beëindigen van de opiumoorlogen tussen China en Engeland (1839-1842 en van 1856-1860, de tweede opiumoorlog  werd gevoerd door Engeland en Frankrijk tegen China). In deze oorlogen zouden meer mensen zijn omgekomen als in de Tweede Wereldoorlog. In deze lezing zou Tai Peng eeuwige vrede betekenen. Dit is niet juist. De Chinese woorden voor eeuwige vrede luiden: Yôngjiu héping. Het woord héping lijkt enigszins op Ping in het Malays of Peng in het Chinees. Vandaar de de onjuiste veronderstelling.