Sliedrecht – 80 jaar bevrijd

Burgemeester Jan de Vries neemt op 10 april 2025 het eerste exemplaar van de uitgave Sliedrecht 80 jaar bevrijd in ontvangst. In het voorjaar van 2024 benaderde Jan de Vries het Historisch Platform Sliedrecht (HPS) met de vraag hoe 80 jaar vrijheid zou kunnen worden herdacht in het herdenkingsjaar 2025. De HPS, een samenwerking van Stichting Sliedrechts MuseumGenealogische Vereniging ‘De Stamboom’ en de Historische Vereniging Sliedrecht, bedacht dat het optekenen van verhalen van nog levende oorlogsgetuigen in Sliedrecht een mooi gedenkboek zou kunnen opleveren. Met dit idee is men aan de slag gegaan.

Bijna een jaar later is het project klaar en wordt het eerste exemplaar uitgereikt. In Sliedrecht 80 jaar bevrijd vertellen ooggetuigen tachtig jaar later hoe zij oorlog en bevrijding hebben ervaren. Welke gebeurtenissen uit hun (vroege) jeugd, die zich afspeelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, herinneren zij zich tachtig jaar later nog altijd scherp? Waardoor komt dat? Hoe kijken zij terug op deze andere tijden die zij in Sliedrecht of (ver) daarbuiten meemaakten?

Behalve interviews bevat deze uitgave ook bijzondere fragmenten uit dagboekbrieven die een inwoner in mei 1945 – tijdens de laatste chaotisch verlopende bezettingsdagen van ons dorp – opschreef voor zijn familie in het buitenland. Daarnaast is er een verslag opgenomen van een Sliedrechter die door liniecrossers in januari 1945 meegenomen werd naar bevrijd gebied. Ook zijn er verhalen van nabestaanden te lezen die als oral history aan Sliedrechtse generaties zijn doorverteld en nu op papier staan. Alle verhalen zijn onderzocht op feiten en met eindnoten verantwoord zodat deze uitgave historische waarde heeft.

Er is veel werk verzet en aandacht besteed om van Sliedrecht 80 jaar bevrijd een bijzondere uitgave te maken. In de week na de officiële uitreiking van 10 april ontvangt elk Sliedrechts huishouden deze uitgave in de bus (mits er geen Nee | Nee-sticker op de brievenbus is geplakt).

Jan de Vries opent deze avond het 80 jaar vieren en herdenken dat in 2025 volop in de aandacht staat. Om 20.00 uur start Ad van Liempt zijn lezing over Kamp Vught.

Ad van Liempt – Kamp Vught
Twee van de grootste oorlogsmisdaden die in Nederland werden gepleegd, vonden plaats in de laatste maanden van Kamp Vught. In juni 1944 begon de executie van vele honderden verzetsmensen. Bij het opheffen van het kamp, begin september van dat jaar, besloten de nazi’s vervolgens alle nog levende gevangenen te deporteren naar de kampen Sachsenhausen en Ravensbrück. Meer dan de helft, rond de 1800 verzetslieden, zou uiteindelijk bezwijken.

Tachtig jaar na dato reconstrueert Ad van Liempt aan de hand van talloze getuigenverklaringen en justitiële documenten de hel van die laatste maanden van Kamp Vught, het enige ss-concentratiekamp in Nederland. Van de executies en de ondraaglijke spanning in de ‘bunker’ tot aan de onmenselijke omstandigheden in de volgepakte goederenwagons en de zinloze, misdadige dodenmarsen.

Programma 10 april
19.00 uur: zaal open Griendencollege.
19.30 uur: opening door Arie van den Herik – voorzitter Historische Vereniging Sliedrecht.
19.35 uur: uitreiking aan burgemeester Jan de Vries van Sliedrecht 80 jaar bevrijd.
19.40 uur: Jan de Vries vertelt over het herdenkingsjaar 2025.
19.50 uur: Karin Verschoor en Remco van de Ven bedanken de betrokkenen bij de totstandkoming van deze uitgave.
20.00 uur: start lezing Ad van Liempt.
21.45 uur (ongeveer): einde avond

U bent welkom in het Griendencollege, Prof. Kamerlingh Onneslaan 109. Toegang voor leden is gratis. Niet leden betalen € 2,50 of worden meteen lid. U kunt pinnen of contant betalen.