02 – van de Zaoi tot ’t Groenevelde school

Een dorpswandeling door Sliedrecht

De vorige maal maakten we met u een wandeling van de ‘Kaoi tot de Zaoi’.
Vandaag vervolgen we onze tocht en gaan we op weg naar ´t Groenevelde school.
Gaat u weer mee? We beseffen goed dat een dergelijk verslag een momentopname blijft.
Aanvullingen zijn altijd welkom.
Dit geldt ook voor onze wandeling langs de dijk, anno ca. 1955, die we nu met u gaan maken.

Zaoi tot Groenevelde School-01“Aan de rechterkant doemt de groentewinkel van Joh. De Snoo al op.” Met deze woorden eindigde ik mijn verhaal. Het is de tweede groentewinkel vanaf de grens met Giessendam. Later zal de zaak overgenomen worden door groenteboer Den Bok. Wie even achterom kijkt ziet nog de boerderij van Van den Heuvel. Wat staan er toch veel boerderijen langs de dijk… .
Aan de overzijde, op het ‘Zaoiplaetjie’ ligt het fabrieksterrein van A. van Bennekum. We blijven aan de buitenkant van de dijk en stappen even bij Piet de Winter binnen als we verlegen zitten om manufacturen. Wat de negotie betreft een druk buurtje.

Zaoi tot Groenevelde School-02Net zijn we nog maar langs de timmer- en ijzerwarenwinkel van Breedveld gelopen of de zaak van slager Zonnenberg duikt al op. Een paar huizen verder moet de klompenmakerij van  Bruning geweest zijn. Laten we maar even omkijken naar de overkant van de dijk.

Zaoi tot Groenevelde School-03
Een beetje in de diepte verstopt zien we de matrassenmakerij en beddenhandel van W. Boogaard. In hetzelfde rijtje woonhuizen woont melkventer Freek Kool.